Bucket lists. We hebben ze allemaal. Zeker rondom nieuwjaar. Dingen die we in ons leven ooit nog eens willen doen. Maar waar we vaak niet toe komen. Zoals Warren Schmidt in About Schmidt. Hij vraagt zich op het einde van zijn leven af of het een verschil had gemaakt of hij op de wereld was geweest of niet. Hij moet vaststellen dat het niets heeft uitgemaakt. En hij barst in tranen uit. Hij is oud en heeft te weinig kracht om zijn vroegere dromen te realiseren. We lopen allemaal dat risico. Tenzij we onze doelen ook realiseren.
Beslis wat je gaat doen
Denk eens na over alles wat je in je leven en je werk de komende jaren wil realiseren. Neem hiervoor een week de tijd. In de eerste categorie zet je intenties die je absoluut wil doen en die een positieve impact zullen hebben op je leven, je familie of je werk. In de tweede categorie zet je alle overblijvende en minder belangrijke intenties. Die laatste schrijf je op een groot papier. Trek er een dikke streep door en roep luid dat je ze nooit gaat doen. Er is niets mis mee om een intentie te begraven, integendeel, het helpt je te focussen en het zorgt voor ruimte.
Stel tussendoelen
Nu pas begint het echte werk. Kies één intentie en plan hoe je deze gaat realiseren. Neem ook hiervoor voldoende tijd. Meestal is het einddoel te ambitieus of te moeilijk om het in één keer te bereiken. Je kan best een aantal tussendoelen stellen die je gemakkelijker kunt halen. En die je energie geven om verder te doen. Stel bijvoorbeeld dat je voor een groot publiek wilt leren spreken, dan kan je eerst een praatje houden voor enkele collega’s. Met hun feedback doe je het daarna over in de teamvergadering. Om vervolgens buiten het bedrijf te gaan spreken. Zo verleg je telkens een haalbare lat. En klim je stap per stap naar je doel. Waarbij je geniet van het tussentijds resultaat.
Visualiseer
Stel je het einddoel voor alsof je het al bereikt hebt. Je komt aan op de conferentie waar je keynote spreker bent. Je test de installatie en je ziet daarna het publiek in grote drommen binnenkomen. Je wordt aangekondigd en stapt het podium op. Het gaat geweldig. De mensen hebben een prima tijd en kijken je met veel energie aan. En op het einde krijg je een staande ovatie. Dit beeld vastprenten, trekt je vooruit. Over alle tussenstappen heen. Ook als het moeilijk gaat.
Hou er de vaart in
Je mag je doelen niet al te overhaast proberen bereiken. Maar als het te traag gaat, verlies je de kadans. Als je het lang laat liggen, moet je het telkens weer oprakelen. En dat kost energie. Als je daarentegen snelheid maakt, hou je focus. Vandaar dat het belangrijk is dat je deadlines stelt. Ideaal is dat je – nog voor dat je er echt klaar voor bent – reeds als spreker geprogrammeerd staat op een event. Dan is er geen weg meer terug. En dan realiseer je het nog ook.
Maak er een gewoonte van
Als je zo je doel gerealiseerd hebt, moet je het ook vieren. Wees er fier op en deel het met andere mensen. Al het harde werk is niet voor niets geweest. Je hebt een mooi doel bereikt. Al snel zal blijken dat je goesting krijgt om een volgende doel aan te pakken. Met de energie van het eerste, maak je een vliegende start. En je merkt dat het de tweede keer gemakkelijker gaat. Omdat je er op leert vertrouwen dat het je weer gaat lukken. Op een bepaald moment zul je zien dat je aan meerdere doelen tegelijk bezig bent. Zonder dat het een negatieve impact heeft.
Tijdens een familiefeest in 2010 speelden de aanwezigen tussen pot en pint een spelletje: “Wat wil je nog doen voor je op pensioen mag?“. Twee schoonbroers hadden de Camino op hun lijstje te staan. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een doel stellen zonder actie blijft echter een droom. Anderzijds was het niet haalbaar om enkele maanden van de radar te verdwijnen. Dus besloten ze tussendoelen te stellen. Elk jaar zouden ze een deel van de Camino stappen. En ze begonnen er aan. Tijdens de wandeling kwamen ze weer in contact met de essentie. Al gaande werden ze de weg-wijzer. Vorige week kwamen ze aan in Compostella. Voldaan.