Dagelijks bezoeken zes onverklede tijdrovers honderden organisaties en bezorgen hen meer dan 30% productiviteitsverlies

De meeste bedrijven beschikken over een goede security. Tegen een speciaal soort dieven zijn ze  echter niet opgewassen: tijdrovers. Brutaal en ongemaskerd sluipen ze dagelijks binnen. Waar zijn ze op uit? Zoveel mogelijk werkuren stelen. En dat lukt hen prima. Hoewel iedereen ze kent, mogen ze in veel organisaties gewoon hun gang blijven gaan. Stel dat er in onze productieafdeling een rendementsverlies van 10% zou zijn, we stuurden er meteen een werkgroep op af. Dat we in onze burelen met gemak een derde van onze tijd verspelen, houdt ons minder wakker. Terwijl we nochtans dagelijks tijd te kort hebben. Daarnaast hebben deze tijdrovers ook een negatieve impact op ieders welbevinden. Tijdrovers zijn immers meedogenloos en verslavend. En het zijn broertjes van elkaar. De eerste letter van hun naam begint met een m en ze roven ook graag samen tijd.

Drawify illustratie

Tijdrover 1: multitasking

Af en toe hoor ik tijdens begeleidingen mensen zeggen dat zij wel kunnen multitasken. Ik vraag dan een vrijwilliger om de volgende oefening te doen:

Schrijf in drukletters het woord G E W O O N T E S en daaronder W I J Z I G E N. Daarna doe je deze oefening opnieuw doen en schrijf je dezelfde woorden opnieuw onder elkaar maar deze keer moet je bij het schrijven van de letters telkens switchen tussen het bovenste en onderste woord: van G naar W naar E naar I naar W en zo voort. De multitasking methode neemt bijna altijd drie keer zoveel tijd in beslag. Daarbij verhoogt de kans om fouten te maken (probeer het zelf maar). En toch blijven velen het dagelijks proberen. Het van hier naar daar springen leidt tot concentratieverlies. Bovendien belast je zo je brein heel intensief waardoor je snel moe wordt en je productiviteit fel zakt.

Drawify illustratie

Tips

  • Werk je taken na elkaar af. Weersta aan de drang om van hier naar daar te flippen.

  • Zorg dat enkel wat je nodig hebt in je zicht ligt. Neem verleidingen weg en ontloop stoorzenders

  • Richt je aandacht en ban aanlokkelijke nevengedachten uit je hersenen

  • Zet jezelf een tijdsdoel voor een werkstuk dat je af wil hebben

  • Beloon jezelf na het singletasken

Tijdrover 2: mail

Wanneer we ’s ochtends starten met mail, dan verhoogt de kans dat we er de ganse dag mee bezig zijn. Heel wat mensen denken dat mailen werken is. Dat is niet zo. Of we denken dat we een lege inbox moeten hebben. Dat kan voordelen hebben, vaak kost het ons een pak tijd.

Tips

  • Voorzie twee maal per dag een tijdsblok waarin je mails beantwoordt

  • Sluit je mailbox steeds af na gebruik

  • Gun jezelf max x minuten mailtijd per dag. Analyseer je huidig aantal minuten en zet wekelijks een scherper doel

  • Reduceer het aantal mails per dag en verminder het aantal lijnen per mail

  • Laat je mails in cc in een aparte folder binnenkomen en bekijk deze maximum twee keer per week

  • Laat je mails die je verzendt enkele minuten in je ‘postvak uit’ zitten alvorens ze automatisch worden verzonden. Zo kun je nog correcties doen

Tijdrover 3: meetings

Te veel. Te lang. Niet voorbereid. Niet efficiënt. Geen agenda. Geen verslag. Vergaderingen, we kennen ze allemaal. En toch blijven we eraan deelnemen. En ja, we nemen natuurlijk onze laptop mee zodat we ons kunnen bezighouden met de vorige tijdrover terwijl een collega presenteert. Als je bij online meetings je video en je microfoon afzet, kan dit je ook lukken.

Tips

  • Halveer de vergadertijd. Eenvoudig door alle vergaderingen van 1 uur vanaf nu 30 minuten te laten duren. Eenzelfde truc kun je uithalen met de vergaderfrequentie. En je werkt gelijk efficiënter

  • Check of iedereen (de hele tijd) aanwezig moet zijn

  • Installeer een nieuwe regel: iedereen mag de meeting verlaten als het niet meer interessant is

  • Vergader af en toe staand of hou korte scrums

  • Voorzie een bullshit knop. Je kan daar op drukken als iemand te lang aan het woord is

https://www.pilz.com/nl-BE

https://www.pilz.com/nl-BE

Tijdrover 4: minuutje?

Meestal vragen mensen het niet eens. Als je eens zou uitrekenen hoeveel werktijd landschapsburelen aan bedrijven kosten, je zou ervan duizelen. Je moet al een geoefende mediterende monnik zijn om je in een dergelijke omgeving te kunnen focussen. Er loopt wel altijd iemand langs, er gaat wel altijd een deur open (en weer dicht) of een collega blijft bellen. En of dat nog niet genoeg is, onderbreken we elkaar geregeld via instant messaging. Ben je dan toch even geconcentreerd aan het werk, dan komen enkele collega’s in jouw buurt een mini-vergadering houden.

Chat.png

TIPS

  • Voorzie in stille ruimtes en vergaderboxen of zoek een plek waar je rustig kunt werken.

  • Durf pratende mensen erop aan te spreken om hun gesprekken in een afgesloten ruimte verder te zetten.

  • Zet je pop-ups af. Zorg dat je een tijdje onvindbaar bent

  • Is bovenstaande te hoog gegrepen? Dan zal je het moeten doen met een bordje ‘niet storen’ of een koptelefoon opzetten

Tijdrover 5: media

Zo sociaal zijn ze vaak niet. Ze kunnen je lang bezig houden waardoor je nadien je werk mag inhalen. Eens je er aan begint, kun je erin verdwalen. Voor je het weet is er een uur voorbij. Of ga je toch gauw nog even checken hoeveel likes je intussen op je meest recente post hebt.

TIPS

  • Leg je smartphone weg of zet hem op stil. Voorzie telefoontassen in vergaderruimtes

  • Plan je sociale mediamomenten in, bijvoorbeeld als beloning na een flink stuk werk.

  • Sluit al je vensters en schakel pop-up’s uit

  • Neem je GSM niet mee naar toilet

Tijdrover 6: matig plannen

Ook deze tijdrover kan ons gigantisch veel tijd kosten. Heel wat mensen brengen geen of weinig structuur aan in hun werk. Of ze beschikken over geen goede tool. Daarnaast leert onderzoek dat we te optimistisch inplannen. Of we kunnen geen nee zeggen.

Matig plannen.png

TIPS

  • Plan lege ruimte in je agenda in. Vermom het desnoods als een taak.

  • Voorzie blokken van tijd om geconcentreerd te werken.

  • Verzamel alle informatie voor je begint. Denk aan een stielman die ’s avonds zijn camionette laadt en ervoor zorgt dat hij niets vergeet. Zo kan hij de dag nadien doorwerken zonder naar de plaatselijke Brico te moeten.

  • Overschat je benodigde tijd. Begin met een factor twee.

  • Verdeel je werk in vier categorieën

1.      Dringend, onbelangrijk

2.      Dringend, belangrijk

3.      Niet dringend, onbelangrijk

4.      Niet dringend, belangrijk

Schrap alle activiteiten uit categorie 1 en 3. Spendeer je meeste tijd in categorie 4

Gedragsverandering

Allemaal goed en wel maar deze tijdrovers aanpakken vergt wel een gedragswijziging. En dat is niet eenvoudig. Dat klopt. Veel mensen blijven hierbij vaak in intenties steken en vallen snel terug in hun vroegere gewoontes. De pandemie is misschien wel een ideale tijd om af te rekenen met een aantal tijdrovers. Het kan thuis gemakkelijker zijn om een aantal van bovenvermelde tips in realiteit om te zetten. Om voorgoed af te rekenen met tijdrovers zal je dergelijke alternatieven minstens 21 dagen moeten volhouden, dan pas worden het nieuwe gewoontes. In deze blog ga ik verder in op hoe je een patroon kunt doorbreken en effectief door een ander kunt vervangen.

Kun je hulp gebruiken?

Wil je de tijdrovers in jouw organisatie eens en voorgoed uitschakelen? Via een workshop bedenken we er samen oplossingen voor. Deze brengen we daarna tijdens een begeleidingstraject samen in de praktijk. Bel mij op 0474/949448 of mail naar dirk@dirkdeboe.be.

Veel succes met het uitschakelen van je tijdrovers!

Dirk

Omdat creativiteit, innovatie en transformatie je de wendbaarheid geven om het verschil te (blijven) maken in een constant veranderende wereld

Schakel vervelende tijdrovers uit via de provocatie- en terugdenkmethode

Tijdrovers, elke organisatie heeft er mee te kampen. Aan vergaderingen, mails, sociale media en multitasking verliezen velen onder ons ontzettend veel tijd. Maar ook multitasking, elkaar regelmatig onderbreken en ons werk slecht plannen zijn dodelijk voor onze efficiëntie. En sommige mensen hebben ook nog eens te maken met een manager die zelf slecht plant of zaken vraagt die misschien niet echt nodig zijn. Naast het efficiëntieverlies hebben deze tijdrovers een belangrijke negatieve impact op ons welbevinden. Tijd om er komaf mee te maken.

Creëer beweging door te provoceren

De klassieke recepten zoals een cursus time management of een kaartje met mailregels of vergaderafspraken werken vaak niet. Of toch niet lang . We hebben de neiging om na een tijdje terug te vallen in ons oude gedrag. Een meer drastische aanpak dringt zich op. De provocatie- en terugdenktechniek kan zorgen dat je wel een uitweg vindt voor een nefaste gewoonte.  Creativiteitsexpert Edward de Bono ontwikkelde met de provocatie een laterale denktechniek die zorgt dat je bestaande logische denkpaden verlaat en extreme ideeën bedenkt. Het probleem met dergelijke provocatieve ideeën is dat we ze vaak niet realiseren. Omdat er geen draagvlak voor is, omdat de technologie nog niet rijp is of omdat het idee te gewaagd is. Door vanuit de provocatie terug te denken kunnen we wel tot haalbare ideeën komen.

Slechte werkplanning

Stel dat we geen goed systeem hebben om ons werk te plannen, dan kunnen we hierop provoceren door het planningswerk uit te besteden aan onze computer. Dat is echter te extreem, dus we denken terug tot ideeën komen die wel haalbaar zijn. Zoals tijdsblokken in je agenda zetten, minder taken per dag plannen, je werk opdelen in behapbare stukken of je taken prioriteren.   

Te veel multimedia

Sociale en andere media kunnen verslavend zijn. Deze dopaminemomentjes kunnen echter een groot deel van je werktijd opslorpen. Stel dat we de multimedia buiten gooien? Dat gaat misschien net te ver. Door dat extreme idee terug te denken, komen we op ideeën als je af en toe afsluiten van internet, het inplannen van multimediamomenten of eens een digitale detox doen.  

Hoe provoceren en hoe terugdenken?

Provoceren kun je door aan onmogelijke of onwaarschijnlijke zaken te denken, door flink te overdrijven of eens het omgekeerde te doen. De ‘Wat als’ filmpjes van Tim Van Aelst maken daar veel gebruik van. Je mag ook dingen verbieden, afschaffen of verplichten. Terugdenken doe je door de tijd te beperken (v.b. vergaderingen van 30 minuten i.p.v. een uur), het idee gedeeltelijk door te voeren (enkel voor repetitieve vergaderingen) of enkel in speciale condities (als je thuis werkt).

Je kunt het niet alleen

Heel wat oplossingen kun je zelf toepassen, ze hebben meer effect en zijn duurzamer als je het samen met collega’s doet. Daarom is het aan te raden om de provocatie- en terugdenkmethode samen met collega’s toe te passen. Heb je daar hulp bij nodig? Dat kan via een workshop ‘doorbreek je patronen en werk efficiënter’ waar ook nog andere technieken aan bod komen. Contacteer Dirk hiervoor op 0474/949448 of mail dirk via dirk@dirkdeboe.be

Doorbreek via het transformatierad afremmende bedrijfspatronen en er bedenk er slimmere alternatieven voor in de plaats

Elke organisatie heeft zijn gewoontes en patronen. Gelukkig maar. Jammer genoeg zijn er ook een aantal die remmend zijn en die zorgen dat medewerkers minder efficiënt werken. Die patronen situeren zich op verschillende gebieden: de inhoud van het werk, de manier waarop het werk gebeurt, hoe we het werk evalueren, wanneer en waar dat we het werk doen, met wie we werken, het materiaal dat we er voor nodig hebben en de organisatie van het werk. Doordat werknemers op elk van deze elementen meer eigenaarschap mogen nemen en autonomie krijgen, zijn ze meer gemotiveerd en werken ze efficiënter.

Het transformatierad als denkmodel

Om te zorgen dat medewerkers regisseur kunnen worden over hun werk, kun je via het transformatierad nadenken over alle elementen die het werk beïnvloeden:

Je kunt het transformatierad ook gebruiken om na te denken over efficiëntie. Op elk van de segmenten kun je immers negatieve patronen doorbreken:

Werkinhoud

Er is heel wat efficiëntie te halen door van gestandaardiseerde functiebeschrijvingen over te schakelen op een rolbenadering. Door de kernactiviteiten op te lijsten die nodig zijn voor een team of organisatie, doordat medewerkers vervolgen elkaars kennis, vaardigheden, talenten en expertise in kaart brengen en beide met elkaar matchen, komt de juiste man of vrouw op de juiste plaats te zitten. Hierdoor zijn medewerkers meer gemotiveerd en verlopen taken efficiënter.

Werkvorm

Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen hun hoofd alleen maar gebruiken om er een hoed op te zetten, luidt een Engels gezegde. Heel wat organisaties, leidinggevenden en medewerkers weten niet goed hoe het brein van henzelf of hun collega’s functioneert. Waardoor ze de hele dag dingen doen die nefast zijn. Zoals bijvoorbeeld beslissingen nemen op het einde van een lange vergadering of een presentatie in één keer afwerken. Collega’s inzicht in verschaffen in hoe het brein werkt en zorgen dat ze daar rekening mee houden, zorgt voor een boost van je efficiëntie.  

Evaluatie 

Onderzoek toont aan dat jaarlijkse evaluaties niet alleen voor veel stress, jaloezie en frustratie zorgen, in die maand dat ze plaatsvinden gaat de productiviteit ook nog eens gevoelig achteruit. Hiervan afstappen en evolueren naar permanente evaluaties waarbij je de waardering van het werk loskoppelt van de financiële compensatie, kan een doorbraak zijn. Door regelmatig te reflecteren op de efficiëntie van elke werknemer en van de teams waarin zij of hij functioneert, kan die gevoelig naar omhoog gaan.

Werktijd

Het probleem hier is dat iedereen vaak een individuele kalender heeft. Door een gemeenschappelijke agenda te maken met tijdsblokken om geconcentreerd te werken, gemeenschappelijke pauzes, mailvrije momenten, vergaderloze tijd en onderbreekmomenten, slaag je erin om binnen een team een meer synchrone werkkadans aan te houden en gaat het werk veel meer vooruit.

Werkomgeving

De uitdaging waar heel wat organisaties momenteel voor staan, is een balans te vinden tussen werktijd thuis en op kantoor. Hybride werken kan de efficiëntie positief beïnvloeden (minder verplaatsingen of je beter kunnen focussen) maar kan evengoed een negatief effect hebben (niet aan het werk kunnen beginnen of nog meer in de ban van sociale media raken). Samen hierover gedragen afspraken maken kan een boost van de productiviteit tot gevolg hebben.    

Werkmateriaal

Het maken van verslagen – die niet altijd gelezen worden – kost nog altijd veel tijd. Door in plaats daarvan een teambord te gebruiken, kun je tijdens de vergadering ogenblikkelijk actiepunten toevoegen. Door de volgende vergadering te beschouwen als een sprint en daar de kaartjes die je wil behandelen, naartoe te schuiven heb je meteen ook je agenda. Je hoeft dan eigenlijk geen verslag meer te maken. En extra informatie zoals mails en links kunnen perfect aan dat kaartje gehangen worden. Gedaan met zoeken in Outlook naar mails en info.

Netwerk

Nog steeds zie je in veel organisaties afdelingen die op een eiland functioneren. Het gebrek aan  coördinatie tussen afdelingen, kun je aanpakken door projectteams over de afdelingen heen op te zetten en met elkaar te laten samenwerken. En je kunt ook eens gaan kijken hoe andere organisaties het ervan afbrengen qua efficiëntie en van hen leren.

Werkorganisatie

Het bureaucratisch organiseren van werk gecombineerd met een wildgroei van regels en procedures draagt ook zijn steentje bij tot gecultiveerde inefficiëntie. Hou alles regels en procedures eens tegen het licht en check of ze nog gelden of nodig zijn. Daarnaast kun je kijken hoe je medewerkers meer zelfsturend kunt maken. In onderwijs ontwikkelen ze bij jonge kinderen hun executieve functies. Je zou ervan versteld staan hoeveel volwassenen over zwakke executieve functies beschikken.

Zelf aan de slag

 Je kunt vast zelf nog heel wat ideeën bedenken bij elk van deze elementen. Je kunt voor elk van de elementen je patronen in kaart brengen en alternatieven bedenken.

Het is sterk om uit alle alternatieven keuzes te maken en er één samenhangend geheel van te maken dat elkaar versterkt. Een organisatie is immers een levend systeem waarbij de onderlinge relaties elkaar sterk beïnvloeden.  

Hulp nodig?

Tijdens een workshop ‘doorbreek je patronen en werk efficiënter’ komt deze techniek uitgebreid aan bod, dit naast slim schakelen tussen je drie breinen, breinvriendelijk informatie verwerken en de provocatie- en terugdenkmethode om rigide patronen te doorbreken. Samen met collega’s kun je dan oefenen en krijg je nog heel wat extra tips. We gaan ook in hoe je de bedachte alternatieven in de praktijk kunt brengen. Bel Dirk op 0474/949448 of mail naar dirk@dirkdeboe.be voor een vrijblijvend gesprek en we werken een workshop op maat van jouw organisatie uit.

Schakel slim tussen je drie breinen en verhoog zo je productiviteit met 30%

Wij beschikken allemaal over een fantastisch brein met enorm veel mogelijkheden. We benutten dit echter niet altijd of in beperkte mate. Het is alsof we met een auto met zes versnellingen rijden en we er maar drie of vier gebruiken. Iedereen kan zijn brein beter leren inzetten. Maar eigenlijk beschikken we over meerdere breinen die als communicerende vaten kunnen werken.

Drie breinen in één hoofd

Als er plots thuis een leeuw zou binnenstormen, dan gaan we wellicht niet lang brainstormen. We maken razendsnel de keuze tussen vechten, bevriezen of vluchten. Waarschijnlijk kiezen we voor het laatste. Dit gebeurt in een oogwenk zonder dat we daarover hoeven na te denken. Het is ons reptielenbrein dat in overlevingsmodus gaat. Dat brein werkt zintuigelijk, emotioneel en is onvermoeibaar. Je mag drie dagen lang niet geslapen hebben, als die leeuw voor je deur staat, ben je meteen klaarwakker. Doordat dit brein zo snel en zonder nadenken reageert, neemt het soms verkeerde beslissingen. Het voordeel is dat het meerdere taken tegelijk aankan zolang je er maar niet moet bij nadenken.

Als er iets emotioneel gebeurt, tel dan twee keer tot tien eer je reageert

Naast dit flitsbrein beschikken we gelukkig ook over een denkend of bewust brein. Dat zorgt ervoor dat we niet continu impulsieve beslissingen nemen en er eerst eens over nadenken. Dit brein kan echter maar één taak tegelijk aan. Ook al denken nog altijd veel mensen dat zij dat wel kunnen. Maar het is onmogelijk om aan twee dingen tegelijk denken. Als we toch proberen te multitasken, dan zullen we in de praktijk continu van de ene naar de andere taak schakelen. Waardoor we heel inefficiënt worden. Het duurt immers lang om je terug weer op de andere taak te concentreren. Twee groten nadelen van dit brein: het werkt langzaam en verbruikt veel energie. Daarom doe je best zware taken in de ochtend. Omdat ons brein dan meestal nog fris is. Door te pauzeren, te wandelen, te rusten of door wat te kletsen, kun je overdag je brein wel weer opladen.

Neem regelmatig een pauze zonder je brein te belasten

We beschikken nog over een derde brein. Ons onbewuste, het brein op de achtergrond. Dat heeft een enorme capaciteit. Volgens Ap Dijksterhuis is die capaciteit zelfs 200.000 groter dan ons bewust of denkend brein. Een enorm reservoir. Het staat in voor het opslaan en ordenen van informatie en het leggen van associaties. Het nadeel is dat het enkel werkt als je denkend brein niet werkt  of minder wordt belast. Bijvoorbeeld als je slaapt, rust of een routinematige activiteit doet. Voor dat laatste heb je immers niet veel denkcapaciteit nodig. Als alles goed loopt, controleert het denkend brein het totale brein met zijn twee andere breinen. Dit opent heel wat mogelijkheden naar efficiëntieverhoging.

Doe overdag eens een routinematige activiteit. Zo zullen je makkelijker nieuwe ideeën te binnen schieten.

Automatiseer taken

Ons reflexbrein is heel goed in taken waar je weinig moet bij nadenken of die repetitief zijn. Een goed voorbeeld is een ervaren autobestuurder. Als we leren autorijden kost ons dat in het begin veel moeite. We moeten dan super geconcentreerd zijn en ze laten ons dan best gerust. Naarmate dat we meer oefenen, worden handelingen als schakelen steeds eenvoudiger tot we er niet meer bij nadenken. We komen dan aan op het werk zonder dat we nog precies weten hoe. Hebben wee onveilig gereden? Neen. Als er zich gevaar voordoet, activeert het reflexbrein ogenblikkelijk het denkend brein. Dat stuurt dan bij waarna het weer in stand-by gaat. Dat dit brein fouten maakt hebben we wellicht al ervaren. Zo kunnen we bijvoorbeeld op zondag de afslag naar ons werk nemen. Ons reflexbrein gaat er immers van uit dat we ons naar ons werk begeven. Een ander sterk voorbeeld  en direct gerelateerd aan efficiëntie is blind typen. Toen ik twaalf was, mocht ik in het dorp meedoen aan een cursus sneltypen. Daar kwam veel oefening bij kijken. Tussen twee lessen door moesten we vijf bladzijden vol typen terwijl vrienden aan het spelen waren. Op het examen kregen we een tekst die we zo snel mogelijk moesten typen. Voor elke fout werden punten afgetrokken. Ik haalde 189 slagen per minuut, 3 per seconde. Daar heb ik, vele jaren later, nog altijd profijt van. Het typen gebeurt automatisch en snel.

Het is nooit te laat om blind te leren typen of je typesnelheid gevoelig te verhogen

We kunnen ook veel tijd winnen met sneltoetsen, het maken van templates voor teksten die je regelmatig gebruikt of mails automatisch beantwoorden. Telkens kost het je eerst een inspanning om er daarna – zonder dat het je nog veel moeite kost – van te profiteren. Het denkend brein kan op die manier zijn nadelen een stuk camoufleren. Door bepaalde taken uit te besteden aan het reflexbrein ontstaat er meer ruimte voor denkwerk.

Welke taken zou jij kunnen toevertrouwen aan je reflexbrein?
— Quote Source

Incubeer taken

Een andere manier van het denkend brein om taken te delegeren is om die toe te vertrouwen aan het onbewuste. We beschikken allemaal over een antwoordapparaat waar je een boodschap in de vorm van een uitdaging of probleem inspreekt. Ons brein kan heel moeilijk om met onbeantwoorde uitdagingen of problemen en zal bewust en onbewust op zoek gaan naar informatie om een antwoord te bieden. Je laat op die manier complexe taken incuberen. Zoals moeilijke problemen of vragen die moeilijk te ontrafelen zijn. Door daar eerst bewust aan te beginnen en het te laten rusten, gaat het onbewuste daar nadien automatisch mee verder. Als we vastlopen op een hardnekkig probleem dat we maar niet kunnen oplossen, is het beter om het te laten liggen en er op een later moment op terug te komen. Veel kans dat de oplossing zich spontaan aandient. Het onbewuste werkt immers door om alle opties naast elkaar te leggen en je de oplossing aan te reiken als je er klaar voor bent.  

Slaap af en toe op een probleem of laat het liggen en maak een wandeling.

Een ander voorbeeld is het werken aan verschillende projecten. Het is niet verstandig om aan alle projecten tegelijk bezig te zijn. Maar je zou wel een voormiddag aan project A kunnen werken, na de namiddag overschakelen op project B om de volgende ochtend aan project C te beginnen. Als je in de namiddag van de tweede dag verder werkt aan project A zul je zien dat dit project intussen opgeschoten is. Zonder dat je er bewust verder aan gewerkt hebt. Presentaties geven kun je ook uitbesteden aan je onbewuste. Stel dat je volgende week een presentatie wil geven en dat je er maar de avond ervoor aan begint. Dat heb je weinig incubatietijd. Wellicht zullen er dagen na je presentatie nog ideeën in je brein opduiken, ideeën die je had kunnen gebruiken in je pitch. Dit kan je vermijden door de komende dagen al eens naar die presentatie te kijken, zonder ze volledig voor te bereiden. De ideeën zullen dan voor je presentatie al in je opkomen. Dat is trouwens ook de reden waarom je na afloop van een vergadering of als je terug naar huis rijdt opeens een sterk argument te binnen schiet wat je had kunnen gebruiken in die bijeenkomst. Door de vergadering een paar dagen vroeger voor te bereiden, was dit argument waarschijnlijk voor de vergadering al bij je opgekomen.

Wil je hiermee aan de slag?

Tijdens een workshop ‘doorbreek je patronen en werk efficiënter’ komt deze techniek uitgebreid aan bod, dit naast de provocatie- en terugdenkmethode, breinvriendelijk informatie verwerken en het transformatierad als denkmodel om hardnekkige patronen te doorbreken. Samen met collega’s kun je dan oefenen en krijgt je nog heel wat extra tips. Je leert ook hoe je de bedachte alternatieven in de praktijk kunt brengen. Bel Dirk op 0474/949448 of mail naar dirk@dirkdeboe.be voor een vrijblijvend gesprek en we werken een workshop op maat van jouw organisatie uit.

 

 

Hoe je informatie op een breinvriendelijk manier kunt verwerken en zo je efficiëntie een boost kunt geven

Om de leerstof beter te kunnen opnemen, leren heel wat leraren kinderen op school hoe ze op breinvriendelijke wijze kunnen leren en studeren. Wij als volwassenen verwerken tijdens onze professionele loopbaan ook heel wat informatie. Wist je dat we door op een breinvriendelijke manier informatie te verwerken, we onze efficiëntie gevoelig kunnen verhogen?

De gouden driehoek

Tijdens ons werk, zijn velen onder ons veel bezig met geschreven communicatie: teksten, verslagen, publicaties, boeken, blogs ... Het is vaak de bedoeling dat we daar essentiële informatie uit destilleren om die daarna te houden. Dit kan in 3 stappen:

1.     Slimmer en sneller lezen

Enkele eenvoudige oogtips kun je leessnelheid al gevoelig opdrijven. Op de koop toe onthou je meer:

-        Gebruik een leeswijzer: je wijsvinger of een pen. Door je tekst die je leest met een leeswijzer te volgen, trek je je ogen vooruit, hou je focus en heb je minder de neiging om terug te springen in de tekst. Door snelheid te maken, raak je ook minder afgeleid.

-        Lees in woordengroepen: we beschikken over een periferisch zicht. Toch lezen we meestal woord per woord terwijl woordengroepen meer betekenis hebben. Door lichtjes uit te zoomen en in woordengroepen te lezen, verhogen we onze leesefficiëntie.

-        Snij de marges af: de belangrijkste woorden staan niet steeds in het begin of op het einde van een regel. Je hoeft dus niet steeds van begin tot het eind te lezen. Door de marges af te snijden, win je weerom tijd en lees je sneller. Zonder kwaliteitsverlies.

-        Ski door je tekst: we hebben de neiging om op het einde van een regel terug naar het begin te gaan. Door de volgende regel achterstevoren te lezen, moet je niet helemaal terug en win je weerom tijd.

Er zijn ook enkele eenvoudige breintips die enorm kunnen helpen bij het verwerken van informatie:

-        Surf: scan de tekst die je wil lezen zoals je de krant doorbladert. Zo krijg je een eerste indruk van de sleutelbegrippen en de belangrijkste beelden.

-        Activeer je voorkennis: vraag je af wat je al weet van de thema’s die in tekst staan. Door daar bewust en onbewust over na te denken, activeer je al aanwezige kennis bij jezelf. Dit vergemakkelijkt het toevoegen van nieuwe kennis of informatie.

-        Zet je turbo op: je gaat met een analoge of digitale markeerstift met hoge snelheid door de tekst, weliswaar niet zo snel als bij het surfen. Je streept hierbij de passages verticaal aan die je interessant vindt en waar je bij een volgende lezing meer aandacht aan wil besteden. De minder interessante passages stip je niet aan.

-        Derde lezing: je leest de passages, die je hebt aangestreept, trager , deze die je niet hebt aangevinkt, lees je sneller. Je maakt ondertussen ook aantekeningen en noteert vragen of gedachten die in je opkomen. Zo leer je de informatie kritisch te verwerken en ben je al bezig met hoe je de informatie gaat verankeren.

2.     Slimmer en efficiënter informatie opslaan

De informatie breinvriendelijk opslaan, doe je door bij nota’s of schema’s een goed evenwicht te houden tussen ratio en emotie, tussen tekst en beelden. Ons brein houdt niet van woorden alleen. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een mindmap over de gelezen tekst. Daarbij komt de essentie van de informatie op één pagina te staan, is er een evenwicht tussen sleutelwoorden en beelden en gaat het van hoofdpunten in het midden naar details aan de buitenkant.

Een mindmap heeft ook nog het voordeel dat je er nadien nog dingen aan toe kunt voegen. Terwijl je de mindmap maakt, neem je de informatie nog eens in je op en zorg je dat deze in het korte termijn geheugen komt.

3.     Slim onthouden

Het is belangrijk om informatie ook te verankeren. Anders vergeet je die weer. Informatie die je tot jou neemt, komt in het korte termijn geheugen terecht. Daarna wordt het overgeschreven door nieuwe informatie. De capaciteit van je korte termijn geheugen is immers  beperkt.

Afbeelding - EduNext vzw

Om de informatie in je lange termijn geheugen te krijgen, is herhaling nodig. Dus studeren en herhalen zijn belangrijk om informatie en kennis te verankeren. Om informatie goed te verankeren, is het maken van associaties zeer nuttig. Zoals het gebruik van humor, animaties bedenken, dingen uitvergroten of je zintuigen gebruiken. Je kunt ook de informatie ook koppelen aan een metafoor, een verhaal rond de informatie weven, de link leggen met een anekdote of er sterke emoties aan koppelen.

Nog meer weten over je brein slim gebruiken?

We beschikken eigenlijk over drie breinen: een reflexbrein, een bewust brein en een onbewust brein. Door bepaalde taken te automatiseren of te incuberen kun je taken vanuit het bewust brein delegeren aan een van de andere twee breinen en zo efficiënter. In deze blog lees je er uitgebreid over.

Wil je graag hierover graag een workshop of een opleiding boeken, contacteer dan Dirk op 0474/949448 of mail naar dirk@dirkdeboe.be

Verbazend weinig mensen weten hoe hun brein en dat van hun collega’s werkt waardoor ze samen de hele dag dingen doen die nefast zijn voor hun hersenen. Hoogtijd om het anders aan te pakken

In 1908 werd de eerste Ford-T gebouwd. Henry Ford had in de vlees- en wapenindustrie goed rondgekeken en daar zijn automatische productielijn en gestandaardiseerde onderdelen op gebaseerd. Na de wereldoorlog konden gehandicapte oorlogsveteranen er gemakkelijk aan de slag. Als je een arm had en op een knop kon drukken of een onderdeel in een mal kon leggen, kon je aan de slag. Ford had de breinen van zijn arbeiders niet nodig. Integendeel, dat kon storend zijn. Meer dan 100 jaar later is de situatie helemaal anders en hebben bedrijven het vernuft van al hun medewerkers meer dan ooit nodig. Het is dan ook vreemd dat in organisaties nog heel wat teamleiders rondlopen die eigenlijk niet goed weten hoe de hersenen van hun teamleden werken. Hier is veel progressie te maken.

Bron - Hoe je je brein bevrijdt - Theo Compernolle

Bron - Hoe je je brein bevrijdt - Theo Compernolle

Twee hersenhelften en drie breinen

Volgens professor Theo Compernolle heeft een mens drie breinen. Vooreerst hebben we een reflexbrein. Het is ons reptielenbrein dat bij gevaar meteen in actie schiet. Stel dat er bij jou een tijger komt binnengestormd, dan zijn er drie opties: vechten, bevriezen of vluchten. Vermoedelijk ga je razendsnel en zonder nadenken voor de laatste optie. Het voordeel van dit flitsbrein is dat het onvermoeibaar is. Je mag nog volledig uitgeput zijn, als die tijger opdaagt, ben je klaar wakker. Het werkt immers zintuigelijk en emotioneel. Dit brein kan ook meerdere dingen tegelijk. Als je bijvoorbeeld een ervaren autorijder bent, dan kun je op je werk aankomen zonder dat je weet waar je allemaal voorbijgekomen bent. Onderweg heb je mogelijk in je hoofd een vergadering voorbereid . En toch heb je niet onvoorzichtig gereden. De taak is geautomatiseerd en toevertrouwd aan je reflexbrein. Het reflexbrein maakt wel geregeld fouten. Zo kun je op zondag toevallig de afslag naar je werk nemen.

Als mens hebben we ook een reflecterend brein. Dat is ons denkend brein. Dat heeft ons in het dierenrijk een enorm strategisch voordeel gegeven. De mens is immers een relatief kwetsbare diersoort. Het duurt jaren eer een baby zelfstandig kan zijn, terwijl een zebraveulen na enkele uren al mee moet met de kudde.  Als alles goed gaat, controleert dit brein het totale brein en neemt het voor ons weloverwogen beslissingen. Het heeft een groot nadeel. Het is traag en het verbruikt heel veel energie. En het kan ook geen twee dingen tegelijk. Ook al proberen heel veel mensen dat continu. Het reflecterend brein kan bepaalde taken wel automatiseren en toevertrouwen aan het reflexbrein. Voor het autrijden moet je in het begin heel hard nadenken. Naarmate je het meer onder de knie hebt, wordt het een automatisme en neemt het reflexbrein deze taak over.

Tot slot hebben we een archiverend brein. Ons onbewuste. Dat heeft een capaciteit die 200.000 keer groter is dan die van ons bewuste, ons denkend brein. Een gigantisch potentieel. Het archiverend brein slaat informatie op en ordent die. Het zorgt ook voor de verbinding met herinneringen. Het combineert en legt verbindingen waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Maar het heeft wel dezelfde processor nodig als het bewuste. Dus het werkt enkel als het reflecterend brein weinig of niet actief is. Bijvoorbeeld bij rust of slaap. Het archiverend brein kan je helpen om onbewust aan een taak verder te werken terwijl je er bewust mee opgehouden bent. Bewust gebruik maken van incubatie en zo van het gigantisch potentieel van je archiverend brein is een belangrijke sleutel voor creativiteit. Terwijl je niet bewust aan het nadenken bent, kunnen je onbewust heel rijke te binnen schieten.  Vaak hebben die liggen rijpen in het onbewuste.

Voilà, dat zo functioneert in een notendop ons brein. Het is biologisch een stuk complexer maar als je de grote lijnen begrijpt en weet hoe je elk van die breinen beter kunt gebruiken, dan kun je je daar in jouw organsatie al ver mee komen.  

Veelvoorkomende valkuilen

- Teveel op je reflexbrein voortgaan en zo fouten maken.

- Gebrek aan impulscontrole. Opeens slaan de stoppen door en worden jaren opgebouwde relaties voorgoed kapot gemaakt.

- Steeds meerdere taken tegelijk willen doen, constant swappen en afgeleid zijn. Met zwaar productiviteitsverlies tot gevolg.

- Elkaar slag om slinger onderbreken met vragen of verzoeken. Het duurt daarna een hele tijd eer je weer geconcentreerd kunt verder werken.

- Zware taken doen als je moe bent en zo weinig productief zijn of fouten maken.

- Beslissingen nemen na een lange vergadering

- Continu aan het denken zijn of je brein belasten

- Tijdens pauzes je berichten checken of mails lezen en zo je archiverend brein geen kans geven om informatie op te slaan of om associaties te maken

- Alles meteen willen oplossen en jezelf geen incubatietijd gunnen

Intelligence increases when you think less – John Cleese
— Quote Source

Twaalf tips

- Train je medewerkers in executieve functies, de hogere controlefuncties van de hersenen.

- Automatiseer bepaalde taken. Elke medewerker zou bijvoorbeeld een typecursus moeten gevolgd hebben en een behoorlijk aantal slagen per minuut kunnen produceren. Nog heel wat collega’s typen met een paar vingers en verliezen zo dagelijks massa’s tijd. Doe een test, stel objectief vast waar iedereen zit en zorg voor een ambitieus maar doenbaar doel.

- Train medewerkers in het goed en snel toepassen van veelgebruikte software. Zorg dat ze de sneltoetsen op hun laptops zonder nadenken kunnen bedienen.  

- Automatiseer routinematige processen. Zo krijgen medewerkers tijd om zich te focussen op het hogere orde denken.

- Zorg dat medewerkers olifantentaken doen als ze fit zijn. Meestal is dat ’s morgens. Je kunt bijvoorbeeld de meeste vergaderingen plannen in de namiddag.

- Geef collega’s werktijd waarin ze gefocust en aan een stuk kunt werken zonder te worden onderbroken. Voorzie daar in de werkplanning en in de werkomgeving de nodige ruimte voor.

- Leer medewerkers om taken na elkaar af te werken in plaats van parallel. Roep eens iemand naar voor in een vergadering en laat haar of hem de multitasking test doen die je in deze blog kunt lezen.

- Neem een pauze als je een belangrijke beslissing moet nemen. Nog beter, slaap er een nachtje over

- Activeer de zintuigen van je medewerkers en zorg dat ze regelmatig in het nu zijn.

- Zorg af en toe voor routinematige taken of activiteiten waarbij medewerkers weinig moeten nadenken. Ondertussen werkt hun onbewuste door.

- Voorzie een stilte- of meditatieruimte waar medewerkers tot rust kunnen komen, aan yoga kunnen doen of aan niets proberen te denken.

- Zorg voor regelmatige pauzes waarbij medewerkers niet nadenken. Voorzie in goede koffie, conversation starters, een biljart of een voetbaltafel

- Als je in een bijeenkomst vastloopt op een probleem, laat het liggen. Maak samen een wandeling of begin aan iets anders. Het collectieve onbewuste gaat dan voor jullie aan de slag en zal zorgen voor de oplossing.

Af en toe is het goed om bij de pakken te blijven neerzitten – Wim Helsen

Il tempo giusto

In een organisatie heeft niet iedereen hetzelfde tempo. Gelukkig maar. En dat is ook  niet nodig. Toch hebben veel bedrijven de neiging om iedereen hetzelfde werktempo op te leggen. Je kunt ook het tempo van elke medewerker respecteren. Wellicht ga je zo een hoger werkrendement realiseren. Dit fragment uit ‘slow’ van Carl Honoré vind ik daarbij heel inspirerend:

Fragment uit ‘Slow’ van Carl Honoré

Fragment uit ‘Slow’ van Carl Honoré

Kun je hierbij hulp gebruiken?

Stuur mij een mail via dirk@dirkdeboe.be of bel mij op 0474/949448

Hoe een organisatie en haar medewerkers tijd kunnen nemen om anders te leren kijken en door collectieve observatie een strategisch voordeel kunnen uitbouwen

Meer dan twintig jaar geleden mocht ik meedoen aan een talent assessment. Mijn leidinggevende en enkele collega’s bogen zich over mijn sterke en mijn te verbeteren punten. Ik was er zelf niet bij maar hoorde nadien dat creatief denken een van mijn groeipunten was. Ik was toen sterk in het uitvoeren van ideeën, zelf met een nieuw idee komen, lukte moeilijker. Toen ik vroeger deelnam aan een brainstorm, zat ik vaak naar een leeg blad te staren en kwamen er weinig ideeën in mij op. Nu heb ik slag om slinger ideeën. Meer nog, ik geef al jaren creativiteitstraining. Wat voor mij het grootste verschil gemaakt heeft, is terug leren kijken als een kind. Met alle zintuigen. Alsof je iets voor de eerste keer ziet. Zoals Faye in haar eerste levensjaren ook zal doen. En haar creatieve ouders vast zal imiteren.

Faye.jpg

De kunst van observatie

Het is voor elke organisatie cruciaal om haar observatievermogen te verhogen. Het is de capaciteit om samen meer opportuniteiten te spotten. Een onderneming met vijftig collega’s beschikt over honderd ogen, honderd oren, vijftig neuzen, vijftig monden en vijfhonderd vingers. Er zijn veel mogelijkheden om samen te zien, te horen, te voelen, te ruiken of te proeven. Dat kun je door medewerkers individueel aan te zetten tot observeren en hen te leren om anders te kijken. Bijvoorbeeld doordat ze foto’s nemen van dingen die hen opvallen en interessante observaties in een notaboekje noteren. Dat kunnen waarnemingen zijn in de eigen afdeling, in de fabriek, bij klantenbezoeken of tijdens leveringen en telefonische gesprekken. Dit initiatief kan bij collega’s mogelijk onwennig overkomen. Sommige zijn het waarschijnlijk niet meer gewoon om te observeren. Ze kunnen het echter op gelijk welk moment weer leren. Bijvoorbeeld door hen gedurende enkele weken foto’s te laten nemen en notities te maken. En om deze daarna met elkaar te bespreken. Door er met elkaar over te praten, leren collega’s hoe ze zelf ook beter kunnen stilstaan bij schijnbaar doodgewone dingen en zo details of patronen ontdekken die hen eerst niet waren opgevallen. Op de koop toe is het een plezierige bezigheid.

Deelnemers boekvoorstelling Innoshock bedenken ideeën met foto’s op hun smartphone

Deelnemers boekvoorstelling Innoshock bedenken ideeën met foto’s op hun smartphone

Observeer terwijl je andere dingen doet

Tijdens creativiteitsopleidingen geef ik deelnemers de opdracht om tussentijds te gaan observeren. Het gebeurt vaak dat ze zeggen: ‘sorry, het is mij niet gelukt, het was te druk’. Maar eigenlijk heb je er geen extra tijd voor nodig. Het kan op gelijk welk moment: in de supermarkt, in de tuin, tijdens het autorijden, aan de keukentafel, in het treinstation, op reis, tijdens het surfen. Je kunt overal interessante dingen observeren. In een drukke winkelstraat waar verkopers via creatieve communicatie de aandacht van de voorbijganger willen vangen maar even goed tijdens het fietsen stilstaan bij wat je opvalt. Zo had Valérie, een van de deelnemers aan een training, aan haar zesjarig zoontje voorgesteld om de observatie-oefening samen te maken. Tijdens hun wandeling in de wijk die ze tijdens de lockdown al tientallen keren hadden gemaakt, hadden ze nu beter gekeken en heel wat dingen gezien die hen nooit eerder waren opgevallen.

Foto’s Valérie Cauchie

Foto’s Valérie Cauchie

Het komt erop aan een mentale switch maken in je hoofd. En bewuster je zintuigen in te zetten bij waar je voorbij komt of wat je pad kruist.  

Koppel het aan een uitdaging

Observeren op zich is al heel waardevol. Even stil staan, de nodige tijd besteden aan wat je opvalt en vanuit een andere invalshoek leren kijken, zorgt dat je bewuster door het leven gaat. Maar je kunt er ook veel nieuwe ideeën mee opdoen. Zeker als je de observaties samen met collega’s bespreekt. Misschien zie je er zelf een half idee in en kan een collega het verder aanvullen tot een volwaardig idee. Door de inspiratie die je tijdens het observeren opdoet te koppelen aan producten of diensten van jouw organisatie en daar nieuwe ideeën uit te puren, zien collega’s de voordelen ervan beter in.

Reflecteer in drie stappen

1.   Omschrijf wat je precies hebt gezien. Zoom daarbij in en uit en probeer extra details te ontdekken. Zoals in onderstaande foto waar je heel wat dingen kunt in ontdekken.

Borden.jpg

2.   Probeer het concept achter de foto te begrijpen. Bijvoorbeeld waarom een grote letter is gebruikt in ‘HONDEN’. Of als je nog beter kijkt, zie je dat het bovenste bord voorheen een bord voor fietsers was en dus gerecycleerd werd. Vaak zitten er meerdere concepten in een foto. En door samen te kijken, verhoog je die kans.

3.   Wat kun jij daar nu mee? Probeer iets te doen met de informatie of inspiratie uit de observatie. Bijvoorbeeld door zelf ook bepaalde dingen te recycleren of in je bedrijfsnaam bijvoorbeeld een hoofdletter aan te brengen. Zo ben ik zelf mede-oprichter van vzw EduNext. Doordat we in onderwijs actief zijn en we scholen daar de volgende stap naar de toekomst helpen zetten, zorgt die hoofdletter in het midden dat de boodschap beter over komt.

Tijdschriften en kranten

Magazines bevatten vaak een reservoir aan ideeën. Analoog of digitaal, het maakt niet uit. Het komt er wel op aan dat je je brein de kans geeft om te verbinden met wat je ziet. Je kunt immers te snel bladeren waardoor je de kans op connecties mist. Je kunt ook te traag gaan en beginnen lezen (waar overigens niets fout mee is). Voor observatie heb je de juiste snelheid nodig. Zelf maak ik in opleidingen nogal eens gebruik van de weekend magazines van De Standaard of De Morgen. Dat zijn tijdschriften die rijk zijn qua beelden, koppen, quotes en cartoons. Die zorgen vaak voor extra inspiratie en nog niet verkende paden. Voor technische brainstorms kun je gespecialiseerde tijdschriften kiezen. Als die ook nog eens uit een andere sector zijn, kunnen deelnemers op heel verrassende concepten komen.

Scroll door je foto’s op je smartphone

Ook je telefoon kan een schat aan informatie bevatten. Vroegere foto’s opnieuw bekijken, kan tot mooie ideeën leiden. Zo was Angelo Lauwaerts ooit in de supermarkt en moest hij van zijn vrouw zwanworstjes meebrengen. Omdat hij niet wist welk merk (en dat kan belangrijk zijn 😉) nam hij een foto van twee soorten en stuurde die naar zijn vrouw. Toen hij later die foto tegenkwam, besefte hij dat de blikjes stapelbaar waren. In het chemisch bedrijf waar hij toen werkte, waren hun vaten dat niet. Zo had hij meteen een mooie verbetering te pakken!

Angelo.jpg

Verdwaal eens op het internet

Het gebeurt op het wereldwijde web soms dat je iets onverwachts en bruikbaars vindt terwijl je naar iets anders op zoek was. Zonder gericht te zoeken plots op een interessante vondst stuiten. Het vergt op dat moment aandacht om te onderzoeken wat je hebt gevonden. Een alertheid die de Britse leraar muziek miste toen in zijn klas twee van de vier toekomstige Beatles zaten. Maar die Georges de Mestral wel had toen hij op een avond na een boswandeling samen met zijn hond terug thuis kwam. Het dier hing vol klitten die hij er moeilijk af kon halen. De Mestral had de opmerkzaamheid om die klitten onder zijn microscoop te onderzoeken en zag allemaal haakjes die zich rond de lussen van de vacht hadden vastgezet. In plaats van dat als een probleem te zien, zag hij een gigantische opportuniteit. Het zou hem wel nog jaren kosten eer hij erin slaagde om Velcro (velours – crochet) te ontwikkelen maar het basisconcept deed hij die avond bij toeval op. Af en toe verdwalen in je boekenkast, op internet of op zolder, het kan tot mooie ontdekkingen leiden.

Imiteer de grootste uitvinder

Soms kun je oplossingen voor problemen of uitdaging gewoon in je omgeving zien. In enkele miljoenen jaren heeft de natuur oplossingen voor de meeste complexe problemen ontwikkeld. Altijd op een milieuvriendelijke manier en met minimale energie. Dieren en planten leerden in extreme omstandigheden overleven door zich telkens en geleidelijk aan te passen. Tal van innovaties haalden mosterd in de natuur. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale coatings voor boten en zwempakken die gebaseerd zijn op haaienhuid. De fijne ribben zorgen voor snelheid en verhinderen partikels om zich eraan vast te hechten. Het gevolg is dat je een hoge snelheid kunt halen met geringe inspanning. Voor dergelijke observaties heb je vaak meer gespecialiseerde kennis nodig. Het kan een idee zijn om in jouw team een bioloog of een antropoloog aan te nemen die op wetenschappelijke exploratie gaat voor de uitdagingen in jouw vakgebied.

Ga undercover

Je kunt ook gaan observeren op locaties waar ze jouw product of dienst verkopen of gebruiken. Laat je door een verkoper adviseren. Stel vragen over andere merken of waarom hij bepaalde producten of diensten al dan niet aanbeveelt. Of luister mee met andere klanten die met de verkoper in gesprek zijn. Ben je meerdere keren in dezelfde winkel geweest, neem dan je masker af. Meestal krijg je nog extra informatie.

Howard Schultz van Starbucks bezocht elke week minstens één shop en deed niets anders dan een koffie drinken en mensen observeren. Elke keer deed hij goede ideeën op. Niets mis met marketing rapporten. Zelf op pad gaan, is beter. Zoals CEO David Vanheede van de gelijknamige Environment Group (inzameling van bedrijfsafval) enkele jaren terug zelf een dag mee ging om als vuilnisman afval op te halen en zo voeling te houden met de uitdagingen waar zijn werknemers mee geconfronteerd werden.

Zin in een observatieworkshop?

Geloof je ook in de kracht van observatie? Zou je die kracht in jouw onderneming willen aanscherpen en tegelijk waardevolle ideeën opdoen voor jouw organisatie? Dan kun je starten met een workshop waarin collega’s observatietechnieken leren en oefenen. Door ze de concepten achter hun observaties te laten toepassen op een van je bedrijfsuitdagingen, vergroot je het observatievermogen van je organisatie en krijg je er waardevolle ideeën bij.

Stuur in dat geval een mail naar dirk@dirkdeboe.be of bel mij op 0474/949448

Het belang van kleine dagelijkse momenten waarin je niet bezig bent ergens anders naartoe te gaan

Onze dagen zitten vol met patronen en gewoontes. In een vorige blog vertelde ik hoe je negatieve gewoontes kunt vervangen door betere alternatieven. Het kan ook zinvol zijn om in ons leven en werk enkele nieuwe patronen toe te voegen. Momenten waarop we stilstaan. Waarbij we loslaten waar we mee bezig waren. Waarop we even in een andere wereld terechtkomen en zinvol stilstaan bij wat  andere mensen denken, voelen of schrijven.

Ochtendcursiefje

Vroeger had Dalilla Hermans een wekelijks column in De Standaard. Tot ze er omwille van een meningsverschil plots mee ophield. Gelukkig vonden ze elkaar opnieuw. Ze schrijft nu om de twee dagen een cursiefje. En ze zijn bijna altijd briljant. Uit het leven gegrepen, scherp geobserveerd en met flegma neergeschreven. Ik beklaag me nu al dat ik ze niet allemaal heb bijgehouden. Misschien verschijnen ze ooit wel in een boekje. Zoals de Kronkels van Simon Carmiggelt. Terwijl ik haar cursiefjes zit te lezen, glimlach ik vaak. Zoals bij deze over haar favoriete plekje.

Middagjournaal

Als ik in de wagen zit, zo op de middag, staat mijn radio vaak op ‘Nieuwe Feiten’ van Lieven Vandenhoute. Net voor 13 uur kan ik dan genieten van de doorleefde stem van Nico Dijkshoorn. Meteen word ik meegezogen in wat hij met veel gevoel voor zelfspot en humor de ether instuurt. Het duurt maar een paar minuten, het is steeds de moeite. Zoals die keer toen hij over zijn moeder vertelde. Je kunt het fragment hier beluisteren.

Nico Dijkshoorn.jpg

Avonduur

Zes seizoen lang heeft Wim Helsen ons net voor het slapengaan met een kort stukje heerlijke televisie vergast. In Winteruur laat hij op de sofa telkens een gast een stukje voorlezen waarna ze erover in gesprek gaan. De hond Swami-Bami vult onopvallend het decor en zorgt voor een rustig gevoel: hier moet niets, hier mag alles. Steeds een moment waarin je opgaat in een stukje tekst en je wereld er gedurende enkele minuten een beetje anders uit gaat zien.

Winteruur.jpg

Dit is het fragment met dichteres Maud Vanhauwaert waarin ze een stukje van Fernando Passoa voorleest.

Wie in de balzaal aan de kant staat, danst met alle dansers
Hij ziet alles en omdat hij alles ziet, beleeft hij alles
Daar alles uiteindelijk een gewaarwording van ons is
Is het contact met een lichaam net zo veel waard als het zien ervan
Of zelfs de eenvoudige herinnering eraan
Ik dans dus als ik zie dansen
Zoals de Engelse dichter die vertelt hoe hij liggend in het gras uit de verte naar drie hooiers keek, zeg ik:
‘Er is nog een vierde man aan het hooien en dat ben ik’
— Winteruur - VRT NU

Wil je nog een andere aflevering van Winteruur zien, dan vind je die hier.

En dan weer verder

Het belang van momenten waarin je even stilstaat en toch gaat nadenken zorgen voor kleur en rijkdom in een dag en maken dat je nadien met extra energie verder kan gaan van waar je was gebleven.