Intenties, we hebben ze allemaal. Vaak bij het begin van het nieuwe jaar. We gaan meer lopen, we willen minder snoepen of we verlangen ernaar minder tijd door te brengen met onze smartphone. Eind januari blijft er meestal niet veel meer van over. Via onderstaand stappenplan kun je je intenties wel in acties omzetten.
Stap 1: breng je vastgeroeste gewoontes in kaart
Laat ons beginnen met de gemakkelijkste stap. Maak een overzicht van al je gewoontes die je last berokkenen, waardoor je je minder goed voelt, die je tijd kosten, die voor frustratie zorgen.
Stap 2: kies er een kwalijke gewoonte uit
Ook deze stap is niet zo moeilijk. Kies een patroon dat jou flink wat last bezorgt. Je neemt best niet te veel hooi op je vork, toch is het soms goed om twee gewoontes die met elkaar te maken hebben, te combineren . Ze kunnen elkaar versterken in negatieve zin maar ook op een positieve manier. Laat ons bijvoorbeeld eens uitgaan van volgende drie patronen.
Stel jezelf de volgende vragen:
Welke pijn en frustratie veroorzaakt dit patroon bij mij of anderen?
Waarom hou ik dit patroon in stand?
Welke impact heeft het op mijn leven en werk?
Waarom is het voor mij belangrijk om dit patroon te doorbreken? Stel een nieuwe waaromvraag op het antwoord. Tot je op de kern zit
Welke winst heb ik als ik het patroon doorbreek en er een beter alternatief voor in de plaats zou hebben?
Wat is mijn drijfveer om dit patroon aan te pakken?
Laat ons dit toepassen op het voorbeeld:
Bepaal nu je drijfveer. In dit voorbeeld zou dit kunnen zijn: ‘Als ik gezonder ga leven en meer beweeg, dan zal ik thuis en op het werk veel energie hebben en zal dit ook voor meer zingeving in mijn leven zorgen’
Stap 3: vervang je patroon door een nieuw en beter
Nu begint het serieuze werk. Keer het huidige patroon om en kneed het tot iets nieuws. Bedenk een aantal alternatieven en kies daaruit datgene dat je wil toepassen. Wees realistisch, zie het niet te groot in het begin. Stel jezelf de volgende vragen:
Welke alternatief levert mij het meest energie op?
Hoe ziet mijn dag of tijd eruit als ik het alternatief toepas?
Hoe zou ik mij dan voelen?
Welke voordelen zijn er aan?
Breng ook de gevolgen de impact van je nieuw patroon in kaart:
Stap 4: definieer deelstappen
Dit kan je doen via volgende vragen
Wat is mijn eerstvolgende stap?
Wat zijn de stappen daarna?
Hoe maak ik het zichtbaar?
Wie gaat mijn buddy zijn?
Wie helpt mij herinneren aan mijn gedragsverandering?
Hoe ga ik het evalueren?
Hoe ga ik mijzelf belonen?
Stap 5: begin eraan
Patronen doorbreken vraagt inspanning en discipline. Het gaat niet vanzelf. Vraag hulp indien nodig. Evalueer en stuur bij.
Enkele tips
Informeer anderen van je voornemen
Zorg voor een aangepaste omgeving
Combineer je alternatief met iets aangenaams
Stap 6: hou vol
Vraag je op voorhand af wat je gaat doen bij terugval. Breng je zwakke momenten in kaart. Welk aantrekkelijk alternatief voorzie je als je een zwak moment hebt? Je kan dan proactief met 'als' 'dan' scenario’s gaan werken. Bijvoorbeeld als ik de neiging heb om tussen mijn taak door mijn sociale media te openen, zal ik even mijn ogen sluiten en een micro-break nemen. Jezelf regelmatig belonen helpt om het vol te houden.
Het nieuwe patroon kan het oude slechts vervangen als het lang genoeg de kans heeft gekregen om zich te zetten. Hou het daarom minstens 21 dagen vol, dan heb je veel kans dat je er een positief patroon bij hebt.
Veel succes!
Dirk
Omdat creativiteit, innovatie en transformatie je de wendbaarheid geven om het verschil te (blijven) maken in een constant veranderende wereld
Ondersteuning nodig?
Wil je vastgeroeste bedrijfspatronen doorbreken, dan kun je deze zes stappen ook toepassen. Als je daarbij hulp nodig hebt, geef een seintje op 0474/949448 of mail naar dirk@dirkdeboe.be