Toen ik vroeger amateurvoetbal speelde, droomde ik ervan om een marathon te lopen. Nu is dat geen goed idee als je competitie speelt. Je zou wel eens gekwetst aan de start van het nieuwe seizoen kunnen staan. Dus had ik een excuus om er geen te lopen. Tot ik in 2009 al enkele jaren gestopt was met voetballen en van die uitgestelde intentie last kreeg. Ik besloot om mij in te schrijven voor de marathon van Torhout, vertelde aan al mijn vrienden dat ik er een ging lopen en begon te trainen. Geen weg terug. Daar over de streep lopen, zorgde voor een ongelooflijke voldoening. Maar ook dat die intentie weg was uit mijn hoofd.
“Hou eens lenteschoonmaak”
Zet eens al je intenties eens op een rijtje, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Bijvoorbeeld door ze op te schrijven. Neem daar de tijd voor. Vast komen er na een nachtje slapen nog enkele sluimerende intenties boven. Schrijf ze allemaal op. En haal er daarna eens flink de borstel door. Er is niets fout om een intentie niet uit te voeren. Het leven is veel te kort om alles te doen. Hou je zelf niet voor de gek. Trek een dikke streep door een aantal van je intenties. Neem er afscheid van. Daarna pas kun je je richten op de overblijvende.
“Bepaal tussendoelen”
Nu je gekozen hebt welke intenties je overhoudt, maak je een plan van hoe je die gaat realiseren. Vaak slagen we er niet in om onze doelen te realiseren omdat ze in eerste instantie te hoog gegrepen zijn. We willen meteen ons doel realiseren terwijl dat vaak te moeilijk is. Iemand die de ambitie heeft om het clubrecord scherper te stellen, zal eerst zijn persoonlijk record moeten breken. Iemand die CEO van een bedrijf wil worden, zal eerst een paar andere functies moeten bekleden.
Stel dat je bijvoorbeeld elke dag vroeger thuis wil zijn van je werk, begin dan al eens met één dag in de week. Om vervolgens uit te breiden tot twee. Tot je alle dagen vroeger thuis bent. Tussentijdse realisatie van kleinere doelen geeft je energie om je grotere doel te halen.
“Opgelet met de parking”
Sommige intenties kan je niet meteen uitvoeren. Maar daarom geef je die intentie niet meteen graag op. Omdat ze te belangrijk is. Je wil bijvoorbeeld een nieuwe taal leren maar je hebt daar nu geen tijd voor. Of je wil een wereldreis maken maar hebt daar nog niet het budget voor. Het risico is dat dit eeuwige intenties blijven. Dit kan je vermijden door deze intentie op een toekomstig moment in te plannen. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een opleiding die pas maanden later gepland staat. Of door een plan te maken van hoe je dat budget voor die reis bij elkaar gaat sprokkelen.
“Word geen Warren Schmidt”
Warren Schmidt vraagt zich in de film About Schmidt op het einde van zijn leven af of het een verschil had gemaakt of hij op de wereld was geweest of niet. Hij moet tot de conclusie komen dat het niet heeft uitgemaakt of hij was geboren. En hij begint te wenen. Hij heeft niet meer de kracht om zijn dromen en doelen te realiseren.
Die kracht heb jij wellicht wel. En dat maakt dat je enkele van je levens- en loopbaanintenties in de praktijk om kunt zetten. Ik wens je hierbij veel succes!